Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2017 18:44 - Един важен клон на неорганизираната полупрестъпност и вижда ли се светлина в тунела
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.12.2017 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това (с малки изключения) са разните майстори и майсторчета, особено плочкаджии, мазачи и тем подобни. Още от соц време на човек му се искаше, ако може, да няма работа с майстори. Още оттогава тези са някъде между престъпността и порядъчните люде. Това им е бизнесът: да вземат парите, пък евентуално, ако се наложи, да посвършат и работа, но по най-лошия възможен начин, с най-малко труд и с разбиране на поетите ангажименти в най-тесен смисъл. Доколкото може – да нарушат предварителните договорки, доколкото минава – изнудят за още пари и да излъжат (а попаднеш ли им веднъж в лапите, минава и още как). Човек ги е извикал да направят нещо, което после да му е полезно. Тези обаче не мислят така, те гледат да свършат работата номинално, на думи, да могат да кажат: "Ето, искаше това и това, направихме го." А че са го направили така, че да не ти върши работата, за която си искал да го направят, това си е твой проблем. И трябва непрекъснато да им висиш над главите и да им казваш: "не така, не онака!" В един момент, ако си по-тънкокож, започваш да се чувстваш като някакъв досадник, започва да ти е на теб неудобно за всяко нещо да им правиш забележка. Обърнеш ли си за миг главата, непременно свършват нещо не както трябва. Това да идеш на работа и да ги оставиш да свършат те своята, е спомен, разказван от дядо ти. И най-свестният от тях, и той гледа нещо да изхитрува, да пооткрадне, да завърти някоя схемка.   
Като не си свършат работата, нищо не можеш да им направиш, освен ако не си по-голям негодник от тях, най-добре - представител на престъпността. Иначе правосъдието ли ще ти помогне? То за сериозно, недвусмислено престъпление ще пусне престъпника под гаранция, ако не го изкара и невинен. А какво остава за някакво си полупрестъпленийце, за това, че някой ти взел парите и си свършил зле работата, за която най-често няма и договор.   
Искат да имат западноевропейски доходи (някои си ги и докарват) живеейки в България и купувайки на български цени. Парите, които ти искат са със стъпка на квантуване от 50 лева: 50, 100, 150, 200, така броят те. Помръдване на пръст – 50 лева. За по-малко няма да си губи времето. Но ако трябва да дават пари, тогава е друго, ела да видиш, тогава и за 50 стотинки са готови на пазарлъци, в които влагат всичко от себе си, най-вече цялата си простащина и агресивност, готови са и на бой. Тогава се събужда и извратеното им чувство за справедливост. То поначало когато лумпенът има да получава, все му е малко, а когато дава, все му е много, неговият труд е скъп, чуждият – евтин. Но при майсторите този феномен понякога добива направо болестни форми.   
Всеки порядъчен човек плаща данъци. Ако го подушат данъчните, че по невнимание не е декларирал 300 лева, няма мърдане, плаща си данъка с лихвата. Тези обаче са или напълно на тъмно, или в полумрак, тях НАП не ги касае, в друго измерение са, няма как да се срещнат пътищата им с данъчните. Но ползват това, което е финансирано от данъци (колкото и да е мизерно и колкото и да са крадени държавни пари от по-големите им събратя и т. н.) Сигурно всеки български гражданин дава средно годишно поне 100 лева на майстори. Данъците върху тези пари са вероятно от порядъка на 100 милиона. Тези крадат 100 милиона от държавата. Но прагматичният нашенец е доволен, майсторите като не плащат данъци, му взимали по-малко. Само че като си имаш работа с такъв дето не си плаща данъците, който изиграва държавата, който не го е страх от закона и сигурно има нужните начни да се пази и нужните протекции, той и тебе ще те излъже бе! Обаче прагматичният се има за много хитър, него никой не можел да го излъже. Само дето десетки пъти го излъгват, кога със сполука, кога с пирамиди, кога с първа частна банка, кога с дребните всекидневни лъжи. Нищо, той след всяко излъгване става по-хитър и след поредното вече наистина не може да бъде излъган… до следващото излъгване.    

И засега като че ли не се вижда надежда скоро да се освободим от тормоза на майсторската полупрестъпност. Да можеше да се внасят измазани стени или цели бани с водопроводната им инсталация и с налепени плочки и т. н. от Китай, с майсторите щеше да е свършено, щеше да се наложи или да си отидат в истинската престъпност, или да станат обикновени хора, вероятно да работят някъде за 700 лева на месец или по-малко, според образованието си.  По-реалистичен вариант е внос на майстори от чужбина. 
Но едно нещо върви със сигурност, и стъпките му са смазващи. Това е бясното развитие на науката и техниката, а то е като развитие на злокачествено образувание или по-скоро - като развитието на процесите в Чернобилския реактор малко преди аварията, вече няма овладяване. Това развитие унищожи много професии и докара до жалко положение представителите на други. И при това професии, които ти се струваше, че ще ги има докато го има човечеството. Сега, примерно, няма обущари (нямам предвид кърпачите на обувки ами тези, дето ще ти вземат мярка и ще ти изработят обувки). Къде са телевизионните техници? Едно време семейният телевизионен техник беше почти толкова важен като семейният лекар. Дойде за десет минути и ти вземе 20 лева (когато заплатата на млад инженер беше към 160).  Сега почти ги няма и, доколкото ги има, повечето вероятно работят във фирмени сервизи - наемни работници, това не са онези независими, добре осигурени, горди хора, на които си им в лапите. Защото телевизорите станаха изключително надеждни, рядко се развалят. И при това станаха многократно по-сложни - ако зад теб не е фирмата производител, много трудно е на ниво да я работиш тази работа. И на всичкото отгоре телевизорите станаха евтини и променящи се всяка година, по-изгодно ти е да го изхвърлиш, вместо да го ремонтираш, освен ако ремонтът не е на смешна цена. А къде са фотографите? Ами машинописките? А часовникарите? (Ако не са от малцината топ-часовникари дето да оправят скъпарските и снобарските часовници на мутрите, те са осъдени на мъчително съществуване.) Къде са изобщо специалистите по фина механика? Техниката на аудио/видео записа и възпроизвеждането (заедно с всемирното опростачаване)  пък докара до агония музикантите, които свирят сериозна музика. И т. н. 
Тъй че ще дойде ред на майсторите, само почакайте. Не знам какво точно ще ги затрие: дали роботи, дали специфични 3-D принтери или някакво друго невиджано още чудо. Днес може да изглежда, че докато има цивилизация ще има плочкаджии примерно. Но промените се случват все по-бързо и по-безпощадно. Може би съдбата на майсторите ще дойде в рамките на четвърт век.   



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 176883
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031