Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2018 15:53 - Допълнение към Тълковния речник на българския език
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 913 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.06.2018 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В последните 20-25 години, във връзка с революционните промени в нашето общество, се появиха нови думи, а  някои съществуващи думи добиха нови значения, които не са отразени в съществуващите речници.
Тук ще направим един пръв опит за поне частично запълване на тази празнота.  За да се избегнат повторения  и за да се открои по-добре новото, тук ще бъдат давани само новите и неотразените в сега съществуващите речници значения на думите. Т. е., преди значението, което даваме, би трябвало да стоят думите “означава също и”, чието изписване, за по-добра прегледност, пропускаме.
Много от дадените нови значения ще бъдат окачествени от някои лингвисти като  неправилни. Ние обаче се придържаме към схващането, че ако една значителна чсаст от населението придаде определено значение на дадена дума, то става реалност в езика и не може да бъде разглеждано в измерението “правилно-неправилно”, както едно земетресение или едно заболяване не може да бъде наречено правилно или неправилно, то просто е факт.


дизайнер – 1. Човек с нетрадиционна естетическа ориентация; 2. Второто значение беше изтрито от автомодератора заради използване на език на омразата.

дискриминация – Едно от най-тежките обвинения в последно време, силно оръжие срещу противника, което е на път да замени изхабения от употреба и золупотреба фашизъм.

достъпност (на средата) – 1. Една от формите за заместване на нормалното човешко състрадание и милосърдие с нормативно закрепени изисквания; 2. Компенсация за житейските несгоди, изисквана обвинително от другите, по липса на възможност да бъде потърсена сметка от самия Господ.

еснаф – Неодобрително название за човек, чиито ценности и начин на живот не се харесват от назоваващия. Според ценностите на назоваващия значението на думата може да се простира от “човек който не чете книги и няма духовни търсения” до “човек, който чете книги и има духовни търсения”, а може също да значи “човек, който си ляга навреме (защото си изкарвал хляба с труд и трябвало да е във форма на другия ден), “човек, който си мие ръцете преди хранене или след излизане от клозета” и много други.

забавление – Средство за облекчаване на скуката, измъчваща масовия човек от последните времена, не изискващо интелектуално усилие, обикновено предлагано готово за закупуване и изконсумиране.

закостенял – 1. Който не приема посоката в която се движи светът и отказва да се нагажда към нея. 2. Човек, обикновено по-възрастен от нас, който ни дразни с разумния си и уравновесен подход към определени ситуации.

иновация – Съществително, назоваващо нововъведение, обикновено самоцелно, като му придава престижно звучене.

креативен – Натрапливо преливащ от нови идеи, удобни за търговска реализация, обикновено безполезни.

мултикултурен –Характеризиращ съжителството на виновни за всичко цивилизовани хора с ограничени права от една страна, и привилегировани диваци със стриктно и фанатично защитавани права, от друга.

надписвам, надписана сметка – Сметка, която не ми харесва, като при това обосноваността на цената и количеството консумиран продукт нямат никакво значение; отражение на факта, че 99% от населението не познава законите за запазване в природата, или ги счита за едно от многото ненужни за живота и работодателите знания, които се учат в нереформираното по финландски модел българско училище.

необременен – Определение, представящо в положителна светлина млади хора, които не знаят нищо за близкото минало и то изобщо не ги интересува.

непринуденост – Една от най-натрапливите форми на превзетост, срещана често сред млади хора, но и сред по-възрастни, гордеещи се с това, че са млади по дух.

ограничен  – Принципен, последователен във възгледите и поведението си. Виж фанатик.

охраняем, охраняем паркинг – 1. Неправилно название, отразяващо езиковата култура на мутрите, които го въведоха,  обозначаващо паркинг, който е под охрана, вместо правилното “охраняван паркинг”. 2. Термин, целящ въвеждане в заблуждение на хора с ниска езикова култура, че колата им ще бъде охранявана. 3. Буквално: паркинг, в който е налице възможността да бъде охраняван.

полицейски, полицейщина – Израз на неудовлетореност от това, че държавата не е милиционерска и желание тя отново да стане такава. Израз на недоволство от това, че вече биещите не са 100% от нашите.

предразсъдък– Възглед, който не ми отърва, чиято обосновка не съм намерил сили или нямам интелектуалния капацитет да разбера. Религиозни предразсъдъци, етнически предразсъдъци.

прогрес – Резултат от трескава активност, която в повечето случаи е подчинена на задачата да преодолява проблемите, породени от нея самата.

психодесен – 1. Обидно название отразяващо неугасналото желание за затваряне на идейните противници в психиатрични клиники; 2. Вулгаризирано название за човек с диагноза “вяло протичаща шизофрения”, изобретена от съветските психиатри.

разкрепостен – Определение, представящо в положителна светлина това, че някой е невъзпитан, безсрамен или лишен от добродетелта себеобуздание

реститут, реститутка  - 1. Човек, който не е от нашите и е получил обратно, това, което някога му е било отнето или сме му отнели; 2. Облагодетелстван от закона човек, който е осуетил възможността да заграбим до последния квадратен метър и тухла всичко, което може да се разграби; 3. Човек, който по погрешка сме допуснали да остане жив; 4. Наследник на такъв човек; 5. Възрастна жена, която говори литературен български език; 6. Пропаганден образ, използван за насъскване на една част от населението срещу друга.

секта – Група, в която се гледа сериозно на заявяваната верска принадлежност.

скроявам, широко скроен – По-претенциозен начин да се каже, че някой е готин с елементи на разпасаност.

тесногръд – Ръководен от принципи. Виж също фанатик.

технология, обикновено употребявана в мн. ч. – Новият идол, за който се предполага/претендира, че че донесе щастието на чоечеството.

толерантен – Безразличен. Не държащ на ценности и/или нямащ такива.

фанатик – Неодобрително название за принципен, последователен във възгледите и поведението си човек

фашизъм – 1. Форма на управление, която не ни харесва. Син фашизъм. Червен фашизъм. 2. Последно пробуждане на имунната реактивност на обществения организъм, обикновено проявяващо се преди смъртта, характеризиращо се с несъразмерни на дразнителите реакции и приемащо уродливи форми. Завършва с бомбардировки и безкомпромисно налагане на ценностите на демокрацията – народна или обикновена.


Забележка: Писането на коментари е блокирано. Оказа се, че кандидат-коментаторът научава това след като вече е написал коментара си. Малък бъг...



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 176856
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031