Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2018 13:19 - Една този път полезна новост
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 29.09.2018 13:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За LED крушките
(специализирано четиво за всекиго)

Светодиодните, известни като LED (light-emitting diode) крушки, всъщност вече не са новост, но бих казал, че в последните 2-3 години узряха до степен да са наистина смислена алтернатива на другите видове крушки. Обикновено, когато се появи нещо ново, всички се юрват да го придобиват, но в случая много хора упорито ходят по тъмни магазинчета да си купуват 100-ватови крушки с нажежаема жичка, с които да опичат осветителните си тела. Това вероятно е свързано с по-високата цена на LED крушките… която, както ще видим, се оказва по-ниска.

Който е чел писаниците ми, сигурно знае, че съм крайно назадничав човек и от все сърце мразя нововъведенията, особено самоцелните такива. Този път обаче ще подкрепя новото. Явно кандърмите ми няма да са продиктувани от сляп възторг пред прекрасния нов свят.

В това писание първо ще изложа предимствата на LED крушките пред другите популярни видове лампи, после ще се спра и на някои техни недостатъци. Ще посоча в какви случаи LED крушките не са за препоръчване. Ще дам и някои насоки за купуване на правилната LED крушка.

Започваме с икономическия аспект на въпроса, понеже той най-много вълнува бедните… а и богатите. Една 75-ватова крушка с нажежаема жичка, демек, обикновена крушка, струва да речем 70 стотинки и има живот средно около 1000 часа. Същият светлинен поток може да се получи от  LED крушка с мощност около 9-10 вата, която вече може да се купи за 2-3, максимум 5 лева. На пръв поглед добрата стара крушка печели без никакво съмнение. Само че нека сметнем колко лева излизат 1000 часа осветление с едната и с другата крушка. За 1000 часа осветление ще бъде изразходвана една обикновена крушка. Животът на една LED крушка е примерно 20 000 часа, но понеже за това време може да й се случи случка, нека го намалим на 5000 часа. Следователно  в сметката за цената на 1000 часа осветление ще влиза 1/5 от цената на LED крушката, т. е. 1 лев.
За обикновената крушката:
(75 вата) х (1000 часа)х(прибл. 20 ст. за киловатчас) +1х(70 ст. цена на крушката)=15.70 лева
За LED крушката:
(10 вата) х (1000 часа)х(прибл. 20 ст. за киловатчас) + (1/5)х(5 лв. цена на крушката) =3 лева
Т. е. за 1000 часа осветление се спестяват 12.70 лева.
Нарочно пиша сметките по дивашки начин, че да не изглеждат много математически с което биха могли да отблъснат някого.
Напоследък се продават халогенни крушки, заместващи обикновените. За същия светлинен поток е нужна 53-ватова халогенна крушка с цена около 2 лева. Животът й е някъде към 1000-2000 часа. Лесно може да се установи, че 1000 часа светене с тази крушка излиза пак с десетина лева по-скъпо, отколкото с LED. 

Трябва също да се отбележи, че компактните флуоресцентни лампи, популярни под названието "енергоспестяващи" не са по-енергоспестяващи от LED крушките. (Оттук нататък компактните флуоресцентни лампи за краткост ще бъдат наричани "енергоспестяващи").


Една друга сметка може да покаже, че след около 300 часа работа LED крушката "избива" по-високата си цена и започва да носи икономии. Значи дори LED  крушката да изгори преждевременно, ако все пак е оживяла повече от 300 часа (около три месеца при 3 часа работа на денонощие), което е към една стотна от очаквания й живот, тя вече е излязла по-евтино от обикновената.

Смятам, че с това въпросът за това дали LED осветлението е скъпо или не, е приключен.

Други предимства
-Пълната сила на светене се достига на практика мигновено след включването, за разлика от "енергоспестяващите" крушки.
-LED крушките отделят типично  (и засега) десетина пъти по-малко топлина, отколкото обикновените и халогенните. Това води до по-добра пожаробезопасност и по-малко повреди по осветителните тела.
-Възможност за получаване на по-добро осветление от дадено осветително тяло. Това е следствие от горното предимство. На всяко осветително тяло е означена максималната мощност на крушките, които могат да се поставят в него, като това ограничение сигурно в 100% от случаите е заради отделяната от тях топлина.  Обикновено е 75 вата. Спокойно може да се сложи LED крушка от 15 вата, която свети много по-силно от обикновена 75-ватова крушка.
-За разлика от "енергоспестяващите" не съдържат живак.
-Някои модели (вероятно повечето) запазват силата си на светене при колебания (в допустимите граници) на захранващото напрежение. При обикновените и халогенните крушки промените са много силни.
-По-добре понасят често включване и изключване, което съкращава значително живота на другите видове крушки.


Какви са недостатъците на LED крушките
-Обикновено излъчват по-голямата част от всетлината си в по-малък пространствен ъгъл, докато другите крушки излъчват що-годе равномерно във всички посоки. Това обаче може да се окаже и предимство – ако крушката е ориентирана по подходящ начин, светлинният поток ще е насочен към областта, която искаме да бъде осветена, и няма да се прахосва светлина в посоки, в които не е нужна.
-Често не допускат или по-трудно се поддават на "димиране", демек на регулиране на силата на светене. Същото обаче се отнася и за "енергоспестяващите" лампи.
-Дават ма-а-алко по-неточно възприемане на цветовете на осветяваните обекти (по-нискък CRI). Това в горе-долу същата степен е налице и при "енергоспестяващите" крушки.
-Чувствителни са към висока температура.  При висока температура се съкращава животът както самите светодиоди, така и електрониката, осигуряваща нормалното им захранване (която е вградена вътре в крушката).
-Във връзка с предишния недостатък: Трябва да е възможно свободно движение на въздуха около LED крушката за да може разсейването на образуващата се в нея топлина да става при запазване на относително ниска температура на повърхността й*. В протитвен случай, животът на крушката може значително да се скъси. Следствие: Ако имаме "глобус" или малък плафон, особено ако е с добра защитеност от влизане на вода и прах в него (висока стойност на поне една от цифрите на IP кода му) и завием в него LED крушка, има вероятност тя да изгори твърде преждевременно, особено ако е с повече от 4-5 вата мощност. Всичко това се отнася и за "енергоспестяващите" крушки.
-Често имат по-големи размери от лампите с нажежаема жичка. Това впрочем пак е свързано с чувствителността към висока температура. Отделянето на образуващата се топлина при запазване на достатъчно ниска температура на крушката, изисква тя да има определена минимална площ. Но този недостатък може много бързо да отиде в миналото с по-нататъшното покачване на енергийната им ефективност и съответното понижаване на отделяната топлина. Все пак едва ли много скоро ще дочакаме равностойни по светлинен поток LED заместители на ситните халогенни лампи (тези с цокли G4, G9 и тем подобни). 
-Докато обикновените и халогенните лампи могат да понасят превишаване на допустимото захранващо напрежение дори с десетки проценти (макар и с драстично съкращаване на живота им), LED  крушките може да изгорят мигновено. Ако някой добър човек прекъсне "нулата" и в апартамента ви влязат дори за миг 300-380 волта, заедно с електрониката вероятно ще изгорят и всички LED крушки (както и "енергоспестяващите").

На базата на описаните предимства и недостатъци всеки може да си направи преценка кога е подходящо да замести обикновените с LED крушки.

Най-накрая, ако някой е дочел писанието ми и е станал привърженик на LED осветленето, за какво трябва да се внимава при покупката на LED крушка:

-Според предпочитанията си да изберем крушка със студена или с топла бяла светлина. Ако обичаме светлината на обикновените крушки, трябва да изберем LED крушка с топла бяла светлина.
-Да сравняваме крушките по лумените на един ват – колкото повече, толкова по-добре. Просто делим лумените (които са написани някъде по опаковката) на ватовете.
-Да сме сигурни, че избраната крушка ще се побере на мястото на обикновената.
-Ако ориентацията на крушките в осветителното ни тяло е такава, че балонът е обърнат в посока, в която не е нужна добра осветеност (примерно към тавана), вероятно би било по-добре да се изберат LED крушки, имитиращи обикновените лампи с нажежаема жичка (LED filament light bulb).
-Да изберем LED крушки, имитиращи обикновените лампи с нажежаема жичка (LED filament light bulb), ако просто ни изглеждат по-добре на външен вид.
-Производител: Добър и утвърден, но ако търсим по-евтин вариант, V-TAC като че ли е добро съчетание на цена и качество.


_______________
*Наистина топлината, отделяна от LED крушките е много по-малка отколкото при обикновените крушки, но обикновените крушки са изключително издръжливи на висока температура, за разлика от LED крушките.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 177920
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930