Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2018 16:16 - Извозване на строителни отпадъци. Безплатно
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 11.12.2018 21:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(Полезна информация)

Тръгнах да търся в интернет фирма, която да извози строителните отпадъци от ремонта на жилището ми. Фирми за извозване на строителни отпадъци да търсиш! Да се чуди човек коя да избере. И някъде към втората или третата страница с резултати скромно се сгушил и линк към pravatami.bg . И изненада – оказа се, че поне в някои градове нямало нужда да се вика фирма, нямало нужда и да се правят изпълнения* от рода на това по тъмна доба да се разпределят отпадъците по контейнерите за общ боклук, да се плаща на ромове, които да свършат същата работа, или да се возят отпадъците с колата до някой парк/дере/горичка.

Имало си съвсем регламентиран, културен и безплатен начин човек да се отърве от строителните си отпадъци.

Давам информация за София, но човек може да се поинтересува за своя град. Видях, че подобни възможности има в Бургас и Габрово.

След не докрай лесно търсене можем да намерим: “НАРЕДБА за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община” (примерно от https://council.sofia.bg/ избираме “Нормативни актове”). Насочваме се към член 59:

Чл. 59. (1) Лицата, при чиято дейност се образуват строителни отпадъци в резултат от ремонтна дейност на домакинствата са длъжни да:

1. събират строителните отпадъци на територията на имота, като не се допуска разпиляването им до изхвърлянето им по реда на тази наредба;

2. изхвърлят строителните отпадъци от ремонтна дейност, до контейнерите за битови отпадъци само в определените дни, съгласно предварително обявен график ...
................................ “

Добре е човек все пак да си прочете целия член.

 Отиваме на сайта на Столичната община, раздел “Околна среда” и от там – в раздел “Отпадъци” или направо пишем адрес https://www.sofia.bg/waste .  Там намираме “Графици за събиране и транспортиране на едрогабаритни отпадъци и строителни отпадъци от ремонтна дейност, образувани от домакинствата”. В този документ намираме нашия район и нашето каре и виждаме в кой ден се извозват едрогабаритни и строителни отпадъци оттам. Вечерта преди или рано сутритнта в указания ден оставяме строителните си отпадъци (събрани в торби) до контейнерите за битови отпадъци. Това за вечерта е моя идея, иначе не видях изрично да е казано, че може вечерта на предния ден да се изнася, но мисля, че е логично.

Написах това, за да има още едно място (макар сбутано в моето скромно кьоше на информационното пространство), където може да се намери информацията, която намерих преминавайки през не знам си колко предложения за платено извозване.

 В цялата работа има и една такава поука: Да четем какво пише на сайта на общината ни, или там институцията, която има отношение към дадена наша работа. То верно, че много неща се правят ей така, номинално, за да се каже, че ги има,  но не винаги е така, а дори и в такива случаи понякога може да се намери полезна информация. Едно от хубавите неща, които се случват с интернет и изобщо с цивилизоването е, че става по-малка нуждата някой твой земляк или брат’чед на подходяща служба да ти каже на ухото как стои даден въпрос, или да правиш импровизации, ами си търсиш и намираш информацията, която ти е нужна.

__________________
*Махнах прилагателното пред "изпълнения", за да не ми чете конско (донякъде с право)  някой самосезирал се защитник на жертвите и онеправданите.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 177605
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930