Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2019 18:30 - Почти-носталгията продължава
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 299 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 28.01.2021 21:00


Но от прахоляка излезе и още една българска реклама - малко по-нова, може би от около 1974 година. Лампите вече почти са отстъпили мястото си на транзисторите... рекламата е специално за транзисторни апарати а дори се рекламира и поне един приемник с интегрална схема. Този път рекламата е на френски! Дали за Франция сме се опитвали да изнасяме, или  за освободените от френското колониално иго, не знам. 

Следват избрани страници, като се започва с лицевата.

image
Транзисторната фея изкушава потенциалните купувачи

image
image


image
"И грамофонът се върти, ивръща нейните мечти..."

image



image


image
Почти Филипс. Но защо касетата не е "Кассета унифицированная магнитофонная МК-60", какво е това чуждопоклонничество? 

image
Жизнерадост и дръзновение
image
Това е най-непретенциозния възможен младежки касетофон - можеше само да възпроизвежда и да превърта бързо напред. Запис не беше предвиден. Но разработчиците му бяха подходили академично: маховикът - един наистина отговорен детайл от лентодвижещия механизъм, беше стругован от месинг. И през ум не им е минавало немислимото - да го щанцоват от дебела ламарина - нещо, което китайците правеха без да им мигне окото... и без масовият потребител да усети. 
А невъзможността за запис правеше този касетофон почти напълно нежелан у нас. Защото ако можеше да си купиш готово записани касети в магазина, те рядко съдържаха онзи толкова търсен тогава опиум за народите - упадъчна западна музика. Човек сам си правеше записите, най-добре - от плоча, взета назаем от съученик, чийто родители са изпълнявали своя дълг зад граница. А в най-лошия случай - от радио Бейрут примерно.  "Пустите му внуци, искат нови звуци..." А да имаш два касетофона - един, на който да си правиш записи, пък друг, с който само да се веселиш насам-натам, това беше прекален лукс.

image
image
"Sоlid state" - в началото на полупроводниковата ера някои производители кичеха с това словосъчетание транзисторните устройства,  за да бъдат отличавани от ламповите. А може би и за да вдъхват внушение за солидност, сериозност. Къде е "solid state", къде е някакво половинчато "semiconductor"/"полупроводник"... барем цял проводник да беше. 
image
Как само органично се съчетават едно с друго фаталната жена, старинният часовник и кръглото пластмасово космическо изделие...

image
А изделието е нелошо и едва ли не оригинално - комбинация от нощна лампа и радио.

image
Четем, че съдържа силициеви транзистори, една интегрална схема и пиезокерамични филтри - елементна база, която, трябва да призная, е почти на световното ниво за онова време.

image

image

image

image
Маймун се чуди как се бели кокосов орех от непознат сорт

image

Избрахте ли си приемник? Този път няма нужда да чакате лампите да загреят. Включвате и слушате.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 177877
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930