Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10 14:05 - Късият и дългият път към конспиративните теории
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 135 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.10 14:10


Човек тръгва на училище и там лека-полека започват да му обясняват историята и устройството на света. Но ученикът приема неохотно “официалните” описания и обяснения. Нали училището е нещо насилствено, от което плачат народите, пък и къде повече, къде по-малко, образователната система е мрежа за сеене на правилни възгледи в младите мозъци. А и сериозното изучаване на даден предмет е скучна работа, изискваща усилия.  

И ето, по някое време подрастващият се среща с конспиративните теории. В тях открива лесни отговори на трудни въпроси и е възхитен. Я виж колко просто, интересно, хубаво, правдиво и без увъртания можело да бъде, не като в училище! Пък и конспиративните теории обикновено кратко и ясно посочват виновници, а кой не иска да му бъдат кратко и ясно посочени виновниците за всички неблагополучия на този свят. Има и друго: конспиративна теория може да даде морална легитимация на някоя омраза. Ако просто мразиш ей така, защото отвътре ти идва, това не се възприема като добър тон. Друго е да облечеш омразата си в одеждите на правдата. А това става най-лесно, когато има посочен виновник.

И мнозина си остават при конспиративните теории с тяхната лека и приятна консумация. Но някои стигат по-далеч. Напредват в науките и започват евентуално да уважават науките и изобщо сериозното третиране на проблемите. Или поне използват напредването си в науките за да се гордеят пред тези, които не са напреднали. И ето, един ден чуват или прочитат някой сериозен коментатор, често пъти политолог, който се изказва с осъзнавано чувство за интелектуално превъзходство и с високомерие за конспиративните теории и консуматорите им, а и за каквото друго му попадне. И употребява с лекота термини и едни такива слова, които ги няма дори в речника на чуждите думи. Друг пък се изказва как опонентите му не са проумели това, бил казал още Аристотел и което интелектуалният пич преподавал на студентките си от първи семестър. И всичко е толкова сериозно и сложно, че не е за всеки, и се вижда ясно примитивизмът на конспиративните теории, които дават прости обяснения на сложни неща. А кой не иска да се присламчи към интелектуално превъзхождащите хора. Така че умствено израстващият човек започва самият той да гледа високомерно на довчера обичаните от него конспиративни теории. (Може да го уподобим на онези, дето довчера са излизали на двора за да се изходят, а днес вече демонстративно правят гнусливи гримаси, понеже някой в трамвая съвсем нормално и физиологично се е поизпотил.) Влиза в нов етап от развитието си. Мисли грамотно, научно. 

А в един момент човекът стигнал до сериозния подход, натрупва наблюдения върху интелектуалните си авторитети, вижда купища несбъднали се пророчества, случаи на говорене на явни неистини, внезапни преобръщания, мерзости, предателства, наемничества. Вижда и как хора, които до вчера са показвали способност да виждат истината и смелост да я казват въпреки всеобщия повсеместен кипеж на лъжи и манипулации, изведнъж необяснимо “оглупяват”. А също вижда как някои явления в света не могат да се обяснят по уж сериозния начин - с отиване в библиотеката и четене на сериозни книги и статии. Що-годе научно могат да се обяснят с безкрайна глупост или направо с лудост на извършващите ги. (Ето тук работа за писателите: да изкарат някой долар от писане на историко-художествени книги с тънки психологизации.) Но общо взето  истината е, че глупавите и лудите си остават неуспели хора без влияние върху световните процеси. И тогава идва времето да се върнат така наречените конспиративни теории, само те остават като възможност за обяснение. Лошото е, че те хептем не могат да бъдат надеждно потвърдени или отхвърлени. Не заради ненаучността им, а защото конспираторите като планират конспирациите си, не водят протоколи на заседанията си, а и да водят, не ги депозират в държавните архиви и в университетските библиотеки. Такова е естеството на заниманията им. И така, за едно и също събитие са възможни много конспиративни теории и е почти невъзможно да се отсее вярната, а неверните да бъдат опровергани. Това е голямата слабост на конспиративните теории: не се знае коя е вярната. (Както не се знае и коя е вярната “сериозна” теория.) Нещо повече, самите конспиратори пускат в обръщение неверни конспиративни теории за всеки вкус и нагласи, така щото да отклонят хората от вярната конспиративна теория.Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 91482
Постинги: 116
Коментари: 6
Гласове: 59
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031