Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2021 14:34 - В света на технологите-4
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.01.2021 14:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Уплашили се от чипиране

Интересно е, че любителите на конспирациите често са така обсебени от измислени конспирации, че не виждат истинските. Други пък са сигурни, че дадена опасност ще се реализира буквално по начина, по който са си я представяли. Трети пък виждат сбъдване на пророчества: сигурно 50 неща вече са били “разпознавани” като белега на звяра от “Отрковение”. По едно време тълкувателите бяха абсолютно сигурни, че това са бар кодовете; сега пък чипирането било, а то щяло да стане чрез ваксиниране.

Ама вие на практика сте отдавна “чипирани”. Това да имаш смартфон и освен това да си се регистрирал в не знам колко си социални мрежи, панаири на суетата, платформи за сеене на епидемии от фалшиви новини и подстрекателства, клюкарници и средства за евтини разговори, това си е живо “чипиране”. Какво ли не се знае за теб. А ако в смартфона бъде вкаран и подходящ зловреден софтуер, който поиска всичко ще ти знае. Какво не могат да направят чрез телефона ти, което могат (предполагаемо) да го направят с прословутия “чип”? Та хората се разделят с телефоните си само докато се къпят. А понеже в телефона има няколко чипа, даже може да се каже, че налице е мултичипиране.
Но почти всички, включително уплашените от чипиране, пет пари не дават. Юрват се да ползват всяка нова услуга, респективно да се регистрират. И жадно да придобиват всяка нова високотехнологична дрънкулка.

Жена ми най-накрая си взе смартфон, аз докато не опре ножът до кокала няма да се опаразитя с такава вещ. И по едно време решавам, че не е зле да направим едно резервно копие от телефонния й указател. Хващам смартфона, свързвам го към компютъра и си мисля, че ей сега ще направя най-естественото нещо: да намеря в телефона файл с контактите (и то в някакъв стандартен, общоприет, защо не и текстов формат) и да го копирам на компютъра. Това не е технически неосъществимо. По-скоро трябва да се положат усилия за да се направи то невъзможно. Но друг път,  живял съм с примитивни представи от щастливите наивни времена на Windows XP и Siemens A55. Трябвало да си направя профил не знам си къде и като вляза с име и парола, да направя ТАМ резервно копие. Откъде на къде ще поверява човек данни за всичките си познати на съхранение някъде си при поредния технологичен милиардер-филантроп? А тепърва вероятно ще ни се налага да качваме и цялата си информация в “облаци” и това ще е много удобно, съвременно, cool и т.н. Разбира се, всичко криптирано, всичко гарантирано, всичко защитено. Докато изтече при някоя хакерска атака. Или при промяна на международното положение. Пък различните “служби” сигурно и сега си събират информация. Ама такова било криптирането, че хиляда суперкомпютри трябвало да работят сто милиарда години, за да го разбият. Ама и “Енигмите” навремето е изглеждало, че са неразбиваеми, пък някакъв доблестен полски математик на тихия фронт им видял сметката още преди родината му да се удостои с ролята на жертва.
Където и да идеш в интернет, току те подканят да се регистрираш. А ето, напоследък по един много дразнещ начин в Тубата те кандърдисват да влезеш в профила си. И както са тръгнали да правят домовете ни “интелигентни”, сигурно след няколко години няма да можеш да се изпикаеш без да влезеш с име и парола в YouSewage.com или CrapBucket.com. И в някой сървър някъде си ще се записва в колко часа какво си правил в кенефа си и какъв е химичният състав. Може да бъде използвано за маркетингови цели, за подобряване качеството на живота, за ранна диагностика на заболявания и кой знае още за какво. Това ще бъде надлежно записано на юридически език в някой 500-страничен Agreement, който, разбира се ще приемаш без да имаш сили да четеш и без да имаш смислена алтернатива. А някое младо милиардерче филантропче от Силициевата долина, симпатизиращо на демократите, ще спечели много долари. И дано не ти се случва да получиш диария точно когато клозетният софтуер се обновява, а той ще се обновява по два пъти на ден. Но и това ще бъде прието. И ще бъде прието като готино, забавно, лайфстайлно, съвременно. Нещо повече, ти ще си архаичен, изкопаемо, неуспешен човек, ако се опиташ да го избегнеш. Представете си...да търсиш някой да ти “кракне” софтуера на високотехнологичната тоалетна чиния с 16-ядрен процесор, така че да можеш да я ползваш офлайн. Понеже най-обикновена от “Фаянс” Каспичан вече ще е несъвместима с интелигентната канализация от шесто поколение.
Като стане дума за чипирането, някои повдигат един такъв резонен въпрос: Абе Сульо от Кушкундалево, кой се интересува от теб? Да не мислиш, че ЦРУ иска да те следи, това е психотично. Обаче: Първо, защо не? Народните маси са голяма сила, особено при демокрацията. А дори и при съвременното ниво на технологиите, вече е напълно възможно цялото население да бъде следено и изучвано, така че в зародиш да бъдат пресичани нежелани тенденции (ей го какво щеше да стане за една бройка в Щатите!); може на всеки да се поднася персонализирана манипулация, по същия начин както се поднася персонализирана реклама. Второ, да му се не види, човек иска да има личен живот, да знае, че някъде е насаме или с когото той желае да бъде; да има някакво “пространство”, което да е само негово. Ако на някого са влизали крадци в къщата, изпитвал е за известно време едно усещане, че сякаш това вече не е съвсем неговата къща, че по някакъв начин “сенките” на крадците са все още там. Ама човек вече ще започва да усеща навсякъде сянката на милиаредри и милиардерчета филантропи.

Впрочем, Апокалипсисът наближава.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 177699
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930