Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2021 11:17 - Знаещи и незнаещи съюзници
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 618 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2021 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(Пешо Жичков си припомня) 

Напоследък все си спомням неща, които учих като първокурсник в Държавната политехника по една от фундаменталните дисциплини, преподавана ми от доцента и кандидат на историческите науки Иван Шуменски. Разбира се, минали са години и съм позабравил това-онова, може би и някои имена на партии не ги помня съвсем точно. 

Преди около 77 години Професионалния Превратаджия Кимон Георгиев, родом от Татар Пазарджик, Прави Поредния си Преврат и оглавява новото правителство. Предвид международната обстановка и положението на България, може би това правителство е било най-малкото зло, не знам. 
Четирима от министрите са от обвития в тайнственост политически кръг Звено. 
БРП (к), по-късно наречена БСП има също четирима министри: Антон Югов – на вътрешните работи, който с желязна ръка възстановява свободата и демокрацията и става гарант за честното провеждане на задаващия се референдум и следващите избори; Минчо Нейчев – на правосъдието, който възстановява върховенството на правото; Рачо Ангелов – на народното здраве и Добри Терпешев – министър без портфейл. 
Има Такива Земеделци (известни още като дружбаши) участват с четирима министри, а Социалдемократична България – с двама.
Включени са и двама безпартийни.

Правителството има за задача да проведе решително и безкомпромисно изчегъртване на монахофашизъма и да възстанови демокрацията. За социализъм не се говори. 
Очертаващите се страни победителки във войната и посолствата им сигурно са били доволни. Не за друго, а защото най-после и в България ще възтържествуват демокрацията и върховенството на правото. Но в една от страните вероятно са се радвали повече и по-обосновано, но без все още много да го афишират. Въоръжени с правилна методология и изхождайки от научно разбиране на обществено-политическите процеси са знаели,  че последователната борба за демокрация закономерно прераства в борба за социализъм. А предсказанията, правени от науката винаги се сбъдват. 
Всички партии от коалицията също били доволни и с радост гледали как започва установяването на демокрацията и върховенството на правото. Може би дори са изпитвали и известно злорадство от изчегъртването на партии и слоеве, които отдавна недолюбвали. Работниците и селяните, както  и добрата част от буржоазията също гледали с одобрение, а може би и със злорадство, как лошата част от буржоазията си получава заслуженото. Само че и повечето от партиите в правителството не знаели, че последователната борба за демокрация закономерно прераства в борба за социализъм. А в една от партиите са го знаели и са се радвали повече и по-обосновано. Но не са казвали на другите. Та това са подразбиращи се неща, стига само да човек да има правилно, научно разбиране на обществено-политическите процеси.

Минава време и теоретичните предвиждания започват да се сбъдват -  борбата за демокрация започва все повече и повече прераства в борба за социализъм. 
Добрата част от буржоазията също е подкарана по пътя на лошата част. 
Има Такива Земеделци са изчегъртани; Никола Петков е осъден на смърт при най-строго спазване на върховенството на закона и зачитане на човешките права, толкова строго спазване, че тръпки ме побиват. Г. М. Димитров се крие по чужди посолства, а после продължава борбата зад граница, като оставя последователите си под гаранциите и дистанционната закрила на англо-американците и лично на Чърчил, който е възмутен от дъното на нежната си душа, крита зад привидна бруталност, когато разбира какво се е случило със секретарката на Ге-Ме-то. 
Част от земеделците, които правилно са разбирали в какво прераства последователната борба за демокрация образуват партията, наричана "БЗНС – казионен" и поминуват добре по времето на социализъма. 
СоциалДемократична България са изчегъртани. Някои от тях, които осъзнават грешките си и се покайват, се вливат в редовете на правилната партия. 
Звенарите са по-скоро пощадени от изчегъртване, някои си живеят добре.   

Мисля си, че и днес може би някой знае по-добре от коалиционните си партньори в какво закономерно прерастват нулевата толерантност към корупцията и борбата за върховенство на правото. Ще се разбере.   



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 176912
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031