Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2022 15:40 - Относно един клас оптимизирани пропагандни форми с минимална дължина и тяхното идентифициране
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 1700 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някъде по времето, когато  прословутият Гьобелс е бил още гимназист и едва ли си е и помислял, че ще стане прочут човек, а може би и по-рано, пропагандистите вече са знаели добре, че пропагандното послание трябва да се повтаря хиляди пъти. А колкото по-кратко е то, толкова повече пъти може да бъде повтаряно за единица време.
Освен това, достатъчно късото пропагандно послание може да бъде вмъквано преднамерено, а дори и случайно, по инерция на езика, дори от непропагандисти в информация с непропаганден характер.
Също така, късото пропагандно послание се запомня по-лесно.
И не на последно място, хората нямат времето, търпението и навиците да търсят истината, тъй че обичат лесните за възприемане, кратки и прости „истини“. И веднъж като чуеш кратката и проста истина, прегръщаш я и повече не си задаваш въпроси.
Може би най-краткото пропагандно послание е от вида „А е (представлява) Б“.  Но не! Има и по-кратко, а именно - под формата на словосъчетание от съществително и прилагателно. При това, такова едно пропагандно послание – словосъчетание много естествено се вгражда в привидно непропагандно говорене.
Спомням си, по времето на социализъма всеки ден хиляди отличнички изговаряха хиляди пъти на ден словосъчетанието „вероломното нападение“. Една  не се сети да каже „ужасяващото“, или „престъпното“ или нещо друго. Вероломното, та вероломното.
А днес чувам отличнички да вмъкват в какъв ли не контекст „непровокираната агресия“, дори и тогава, когато съвсем не е нужно прилагателно. Човек трябва да събужда критичността си, когато отличничките започнат да често да повтарят едно и също словосъчетание.
Впрочем, като поживееш по-дълго време, започваш да виждаш, че империите на Доброто и империите на Злото се различават по-малко, отколкото изглежда на пръв поглед.  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 176898
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031