Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10 13:50 - Сто хиляди лъжи, повторени дори само веднъж
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 114 Коментари: 0 Гласове:
4Известно е, че основен принцип на пропагандата на победителите в Първата световна война е бил употребата на малък брой послания, но систематично, настойчиво, неуморно набивани в главите на населението. Вероятно някъде там са корените на приказката за ЕДНАТА лъжа, повторена сто пъти, чието авторство до ден днешен остава недоизяснено. Тази приказка се повтаря хиляди пъти всеки ден, при което се проспиват новите пропагандни реалности.
Трябва да се има предвид следното: Набиването на определени конкретни послания (истини или лъжи) в главите е само една от задачите на пропагандата. Много често задачата й е да се бори срещу определени истини.
В първия случай наистина е уместно броят на посланията да се ограничи до минимум, но за сметка на това те да бъдат повтаряни всеки миг от сутрин до вечер и отвсякъде.
Във втория случай, когато задачата е борба срещу истината по определен въпрос, нещата коренно се изменят. Бойците на пропагандния фронт използват факта, че истината по даден въпрос е една, докато броят на възможните лъжи е на практика неограничен. Това им дава следните възможности:
Първо, под маскировката на “представяне на всички гледни точки”, могат срещу един застъпник на истината да изправят 10 застъпника на 10 лъжи (например в ТВ предаване).
Второ, за всеки тип човек, според особеностите му, могат да приготвят най-подходящата за него лъжа: за злобния – лъжа, гъделичкаща злобата му; за завистливия – лъжа, гъделичкаща завистта му; за алчния – лъжа като за алчни; за високомерния – високомерна лъжа; за суетния– суетна лъжа; за интелектуално претенциозния – “интелектуална” лъжа; за простака – просташка лъжа; за любителя на конспиративните теории – лъжа в конспиративна опаковка; за десните – лъжа в дясна тоналност, за левия – в лява; за духовно усъвършенстващите се – “духовна” лъжа и т. н. След като всички тези лъжи бъдат пуснати за разпространение, до всеки ще достигне и лъжата, която той най-охотно ще прегърне. Няма нужда от повторения, от кандърми. Този подход може да бъде наречен “ Сто хиляди лъжи, повторени дори само веднъж”. При подхода с едната лъжа, цели групи от населението могат да проявят резистентност към нея, колкото и пъти да бъде повтаряна, докато подходът със стоте хиляди лъжи, благодарение на диверсификацията, осигурява много по-малък дял на незасегнатите индивиди. Негов недостатък е, че разпространението на голям брой различни лъжи изисква голям комуникационен ресурс. Това го е правило практически неприложим до преди 100, а дори и до преди 20 години. Но в ерата на интернета и особено след появата на социалните мрежи, броят на каналите, по които може да се разпространяват лъжи, е на практика неограничен, и то при ниска цена.
Подходът с едната лъжа, повторена 100 пъти не изгубва приложението си, но подходът със 100-те хиляди лъжи, повторени дори само веднъж, днес упешно го допълва и открива нови възможности за манипулиране на населението.
Гласувай:
4
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 91297
Постинги: 116
Коментари: 6
Гласове: 59
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30